راهنمای خرید پمپ تزریق مایع
پمپ تزریق مایع همانطور که از اسمش مشخص است برای تزریق مایع و یا هر ماده دارویی مشخص استفاده می شود. بنابراین این مدل از پمپ ها عملیات تزریق را انجام می دهند. دقت داشته باشید که انواع دستگاه پمپ تزریق مایع از نظر مکانیزم داخلی تا حدودی با هم فرق دارند پس باید محدوده و دقت جریان، حجم سیستم و زمان ورود دارو مشخص باشد. بهتر است که اطلاعات خود در مورد آلارم ها بیشتر کنید تا بتوانید هر نوع مشکل و خطایی را برطرف سازید، قفل تزریق و عمر باتری به طور کلی موضوعی است که در طرح های جدید از دستگاه پمپ تزریق مایع مورد بررسی قرار گرفته است.
دستگاه پمپ تزریق مایع در یک نگاه
پمپ تزریق مایع یک دستگاه کوچک است که شاید ۲ کیلوگرم وزن داشته باشد. این دستگاه روی پایه مخصوص خود قرار می گیرد اینطور که بررسی ها نشان می دهد، پمپ تزریق مایع این امکان را دارد که مقادیر بسیار کمی از مایع را تزریق نماید یعنی از ۱ Ml/hr تا ۴۵۰ ml/hr برای آن دیده می شود. سطح دقت این پمپ ها بسیار بالا است.
در طراحی دستگاه پمپ تزریق مایع از یک رایانه بسیار هوشمند استفاده شده است به طوری که وقتی فشار کم یا زیاد می شود، جریان پیوسته با دقت بالایی برقرار شود. این موضوع را مدنظر داشته باشید که فاصله بیمار تا پمپ و حتی کاهش ارتفاع ستون مایع هیچ مشکلی در جریان و سرعت و دقت پمپ تزریق مایع ایجاد نمی کند و محاسبه حجم ماده به دقت صورت می گیرد.
دستگاه پمپ تزریق مایع به این صورت عمل می کند که هر نوع مقاومت در برابر عبور جریان و یا انسداد رنگ و همینطور جابجایی آنژیوکت ها به واسطه آلارمی که برای دستگاه اجرا شده است گزارش داده می شود. پس از اینکه حجم مایع یا دارو به میزان معین صورت گرفت، دستگاه به صورت خودکار می تواند جریان را قطع نماید. حالت قطعی که در این زمینه وجود دارد با عنوان kno نشان داده می شود. این حالت یعنی دستگاه وضعیت اورژانس خود را حفظ کرده است. طراحی جالب دستگاه پمپ تزریق مایع به این صورت است که تا دو ساعت نیز می تواند بدون برق کار کند.
پمپ تزریق مایع به نوعی پمپ گفته می شود که به کمک آن می توان تزریق مقدار مشخصی از مایع به راکتورها و یا تزریق دارو به سایر مصارف پزشکی را داشت. این سبک از پمپ ها دقیق بوده و حساسیت بالایی آن گزارش شده است یعنی اگر قرار باشد که مقدار بسیار دقیقی از مواد جابجا شود این مدل از پمپ ها گزینه خوبی هستند. پمپ های تزریق مایع بر اساس سطح انتقال سیال و همینطور طبق فشار مورد نیاز دسته بندی می شوند. مدل پمپ و سرعت جریان سیال از موضوعات بسیار مهمی است که باید بررسی شود. سطح تکرار پذیری برای این پمپ ها می بایست مقیاس پذیر باشد.
نکته بعدی که در مورد پمپ تزریق مایع باید بررسی شود، تکنولوژی به کار رفته در آن است. فناوری و تکنولوژی که در این پمپ ها به کار میرود یکسان نیست و با هم فرق دارد. مثلاً از فناوری پمپ پریستالتیک در آن استفاده شده است که شهرت زیادی داشته و طرفداران مخصوص به خود را دارد. در این نوع از پمپ ها شرایط به این صورت است که سبک خاصی از غلطک روی لوله انتقال مایع اجرا می شود این غلطک می چرخد و در نهایت باعث می شود که مسیر انتقال مایع مسدود شود. اگر دقت کنید چنین مکانیسمی برای بسیاری از سرم ها مشاهده خواهد شد. وقتی که غلتک ها تنظیم می شود سبب شده تا میزان عبور مایع کم و زیاد شود.
عملکرد دستگاه پمپ تزریق مایع
اگر بخواهیم در مورد عملکرد این دستگاه مایع صحبت کنیم، شرایط برای شما واضح تر خواهد بود. یک نوع سرنگ پلاستیکی وجود دارد که البته حاوی مایع بوده و در بخش نگهدارنده قرار می گیرد. همینطور تیوب و ست نگهدارنده وجود دارد و از سوزن یا کانولا استفاده می شود تا به رگ بیمار متصل شود و یا در شرایط خاص به صورت مستقیم به معده آن وصل شود. حال نوبت به انتظار برای رسیدن به نرخ جریان مایع مشخص است.
زمانی که این نرخ مشخص شد، پمپ، پلانگر سرنگ را تحت فشار قرار می دهد و به این ترتیب مایع جریان پیدا می کند. از سوی دیگر سرعت تزریق که به عنوان حرکت پلانگر نیز شناخته می شود، بر اساس نرخ جریان تنظیم می شود . وقتی که پمپ در حال کار کردن باشد، میزان نرخ جریان و همینطور مقدار حجم و فشار مایع به طور مرتب اندازه گیری خواهد شد. حال اگر هر نوع خطایی رخ دهد دستگاه آلارم لازم را اعلام می کند.
در طراحی برخی از مدل این دستگاه، از محفظه خاصی استفاده شده است، این محفظه برای جمع شدن مایع طراحی شده است و در نهایت شرایط برای تخلیه و انتقال به شکل پمپاژ صورت می گیرد. در صورتی که از مکانیسم پریستالتیک در دستگاه استفاده شده باشد نیاز به انگشتان دست و همینطور غلطک مخصوصی است که اجازه دهد تا میزان جریان مایع روی یک سطح مشخص به دقت کنترل شود.
در مکانیسم پریستالتیک، از شیلنگ مخصوصی استفاده می شود و جنس به کار رفته برای آن پلیمری است به طوری که خاصیت الاستومری برای آن وجود دارد و سطح انعطاف پذیر بالایی دارد. مواد پلیمری که در دستگاه اجرا می شود اغلب از جنس سیلیکون یا پی وی سی است اما در برخی از مدل های پلی اورتان و پلی پروپیلن نیز دیده می شود. آنچه که مهم است سطح مقاومت مواد انتخابی بوده که سبب می شود خاصیت الاستیسیته برای کار برقرار شود و برای موقعیت های طولانی تر اجرا شود.
قطعه اصلی پمپ تزریق مایع
در عملکرد پمپ تزریق مایع موضوع مهم تزریق به اندازه یک دارو خاص است. یعنی دارو اگر به مقدار زیاد یا کم تزریق شود برای بیمار خطرات زیادی ایجاد می کند. موضوع از این قرار است که سرنگ های پلاستیکی معمولاً یکسان نیستند و این موضوع باعث می شود که پمپ بر اساس نوع سرنگ ها تنظیم شده و کار کند. اگر سرنگ غیر مجازی استفاده شود دستگاه تغییرات نرخ جریان و حجم مایع را مشخص می سازد. به طور کلی دستگاه پمپ تزریق مایع کمک می کند تا میزان فشار مایع تزریقی کنترل شود و همینطور به رگ بیمار آسیبی وارد نشود چون گاه فشار بالای تزریق سبب پاره شدن رگ می شود.
برای اینکه عملکرد پمپ تزریق مایع برایمان واضح تر باشد به سراغ یک قطعه اصلی در این دستگاه رفتیم. هد پمپ یکی از قطعات اصلی در پمپ تزریق مایع محسوب می شود البته که هد ها سبک های مختلفی دارند و بر اساس مدل پمپ دسته بندی می شوند. مثلاً یکی از مشهورترین مدل های که برای پمپ تزریق مایع استفاده می شود YZ35 است، این پمپ به طور کلی قابلیت انتقال مایعات از ۱.۳ تا ۱۲۰۰۰ میلی لیتر را پوشش می دهد و در لیست هدهای پر تقاضا قرار گرفته است. دقت داشته باشید که مدل DG نیز در حد بسیار دقیق و ظریف به انتقال مایع می پردازد. هد مورد استفاده در پمپ تزریق مایع بر اساس صنایع مختلف و طبق حجم انتقال و سطح جابجایی مواد صورت می گیرد.
مکانیزم داخلی
در داخل دستگاه مهره ای به اسم step-motor وجود دارد که حرکت مواد در پمپ را کنترل می کند. در واقع قدم اول این است که سرعت و حرکت کنترل شود و پس از آن نیز نوع سرنگ و میزان حجم آن تشخیص داده شود. همه این موارد توسط اپتوکوپلر صورت می گیرد. این مکانیزم در دستگاه پمپ تزریق مایع به عنوان یک فرستنده مادون قرمز عمل می کند. در گام اول از یک دیود استفاده می شود که ولتاژ مشخصی دارد و سبب ساطع شدن مادون قرمز می شود. در این راستا فرستنده و گیرنده روی یک پکیج قرار می گیرند و در نهایت هر لحظه بر اساس میزان حرکت سرهنگ، جلوی مادون قرمز گرفته می شود.
مورد بعدی در دستگاه پمپ تزریق مایع، منبع تغذیه است. منبع تغذیه به صورت سوئیچینگ کار می کند و از برش موج در آن استفاده می شود. اگر به برد صنعتی پمپ تزریق مایع دقت شود معمولاً قطعات قدرت سریعاً دچار آسیب می شوند و این موضوع هزینه زیادی در بر دارد چون قابل تشخیص و تعمیر نیست.
وقتی که سرنگ به انتها رسید دارو نیز به اتمام می رسد و آلارم اتمام کامل دارو فعال می شود.
آلارم های مهم
یکی از آلارم های مهم در دستگاه پمپ تزریق مایع مربوط به باتری است که پس از قطع برق فعال می شود تا گزارش دهد که دستگاه با باتری کار می کند. آلارم های دیگر بر اساس بسته بندی های مشخصی اجرا می شوند دسته اول از آلارم ها توسط پرستاران رفع می شود اما دسته دوم کمی تخصصی تر است و باید مهندس پزشک آن را رفع کند و در صورت حاد بودن مشکل می بایست از شرکت سازنده کمک گرفته شود.
دقت پمپ تزریق مایع چقدر است؟
نگرانی که در خصوص پمپ تزریق مایع وجود دارد رسیدن بیش از اندازه یا کمتر از حد دارو است که مشکلات زیادی ایجاد می کند به طور کلی در برخی از مدل های دستگاه پمپ تزریق مایع شرایط برای تنظیم مقدار مایه یا دارو وجود دارد و پس از آن شرایط قفل می شود به طوری که مقدار مایع کم و زیاد نمی شود این مدل از دستگاه ها، کمترین مشکل را به همراه دارند. اگر دستگاه چنین سیستمی نداشت می بایست مراقبت به صورت متناوب صورت بگیرد. اگر فشار مایع افزایش زیادی داشته باشد امکان بروز آسیب وجود دارد و مشکلات زیادی را فراهم می سازد.
راهنمای خرید
در صورتی که قصد خرید پمپ تزریق مایع دارید می بایست در ابتدا سن و مشکل بیمار را بررسی کنید تا انتخاب در بین مدل های مختلف برای شما بسیار سخت نباشد. در خرید این مدل از پمپ ها باید دقت داشته باشید که وسایل جانبی وجود دارد یا نه. به طور کلی پارامترهای مهمی بر اساس کاربرد آن در نظر گرفته می شود و البته که مکانیسم های ایجاد فشار باید بررسی شود. دقت جریان و حجم سیستم را از یاد نبرید و همینطور زمان ورود دارو را مدنظر قرار دهید. دستگاه دارای آلارم های مخصوصی است و قفل تزریق و عمر باتری بر این اساس صورت می گیرد. وزن و ابعاد دستگاه را بسنجید و سپس انتخاب کنید.